Moderniteti Filozofik Gjerman: Anti-Psikologjizmi tek Kanti, Hegeli dhe Marksi

Moderniteti Filozofik Gjerman: Anti-Psikologjizmi tek Kanti, Hegeli dhe Marksi

Filozofia, si ligjërim autonom brenda shkencave humane, gjithmonë ka pasur një raport shumë polemizues me fusha të caktuara shkencash humane. Ky raport, madje, disa herë është identifikuar aq fort me filozofinë sa është bërë pjesë e pandashme e përkufizimit të identitetit të saj. Kështu, për shembull, të gjithë e dimë historinë e raportit polemik mes … Vazhdoni leximin

Qasja e Privilegjuar si Themel Autoriteti

Gent Carrabregu Debatet në lidhje me bashkimin kombëtar që u zhvilluan nëpër ekranet shqiptare përgjatë ditëve të festave të nëntorit më tërhoqën vëmendjen, në mes tjerash, edhe për një dukuri problematike që nuk më kishte tërhequr aq shumë vëmendjen më parë—prirjen e disa prej bashkëbiseduesve, si nga Shqipëria ashtu edhe nga Kosova, për t’u thirrur … Vazhdoni leximin

Përtej Mistikës dhe Pozitivizmit Ligjor

Përtej Mistikës dhe Pozitivizmit Ligjor

E ndoqa me vëmendje polemikën e zhvilluar këto ditë në mes të Astrit Canit dhe Ardian Vehbiut në lidhje me çështje të gjuhësisë shqipe, siç janë norma e standardizuar e shqipes e dakorduar më 1972, marrëdhënia e kësaj të fundit me dy dialektet e shqipes, si dhe historia e dy dialekteve të shqipes dhe rëndësia e kësaj … Vazhdoni leximin

Ndërkohë në blogun e Richard Wolff…

Ky citat vjen nga shkrimi më i fundit në blogun e ekonomistit prominent marksist Richard Wolff, profesor i ekonomisë në Universitetin e Massachussets në Amherst dhe një nga zërat më të fuqishëm në kërkesën për përfshirje më të gjerë të teorisë ekonomike marksiste brenda kurrikulumit tradicional ekonomik thellësisht neoklasik. Në këtë shkrim, ai jep një … Vazhdoni leximin

Fjala

Fjala

(poezi nga Stefan George)   Çudi a ëndërr nga tokë e largët Mbarta gjer tek bregu i vendit tim   Dhe prita derisa virgjëreshë muzgore e fatit Të gjente emrin brenda gjirit të vet—   Më pastaj do të mund ta shtrëngoja nga afër dhe mbaja fort Lulëzon dhe shkëlqen tani ballin përgjatë…   Një … Vazhdoni leximin